Jaką instalację gazową zamontować?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • to5mek
    Drive
    • 2010
    • 51

Najlepiej niech 1 osoba trzyma te 2000 RPM a druga sie uważnie przysłuchuje i szuka dookoła co to może być. Moze podrzuć jakis filmik
    to5mek
  • marcinp250
    Drive
    • 2009
    • 63

Witam.
    Nie jestem pewien czy pytanie do właściwego działu.
    Chciałbym zagazować moją skodę Octavię1 1,8l(bez turba)98r(142tyś przebiegu podobno) proszę o opinie jak to auto zachowuje się na gazie czy jest sens montażu?,, mam dość duże przebiegi dlatego chce sobie skomplikować samochód.
    Gazownicy zaproponowali mi instalacje BRC seqent24 (2600zł), lub STAG 300 (2000zł), STAG 300ISA2 (2300zł), mam dylemat co wybrać. No i oczywiście z usług którego gazownika z okolic Rzeszowa skorzystać proszę o porady??

Komentarz

• tomekdwk
      Drive
      • 2008
      • 40

Re: Jaką instalacje gazową zamontowąć?

Zamieszczone przez marcinp250
      Witam.
      Nie jestem pewien czy pytanie do właściwego działu.
      Chciałbym zagazować moją skodę Octavię1 1,8l(bez turba)98r(142tyś przebiegu podobno) proszę o opinie jak to auto zachowuje się na gazie czy jest sens montażu?,, mam dość duże przebiegi dlatego chce sobie skomplikować samochód.
      Gazownicy zaproponowali mi instalacje BRC seqent24 (2600zł), lub STAG 300 (2000zł), STAG 300ISA2 (2300zł), mam dylemat co wybrać. No i oczywiście z usług którego gazownika z okolic Rzeszowa skorzystać proszę o porady??
      Nie wiem jak 1.8 - ja zagazowałem 1.6 MPI i śmiga aż miło (zwłaszcza na stacji ) ...
      Co do instalacji to oprócz sterownika ważne (lub najważniejsze ) są pozostałe komponenty (wtryski, reduktor).
      Ja mam Stag'a 300 ISA2 z reduktorem AC RC01 i wtryskami Matrix.
      Polecam lekturę http://lpg-forum.pl/
      W okolicach Rzeszowa polecam http://www.multiserwis.mielec.pl/

Pozdrawiam
      Tomek

Komentarz

• Northeusz
        RS
        • 2010
        • 1677
        • Octavia I (1U2)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Spokojnie możesz zagazować . 1.8 ładnie się gazują, czy to turbo, czy wolnossaki. Wszystkie wymienione przez Ciebie instalacje są bardzo dobre. Jak dobrze będzie założone i poustawane to będzie śmigał i na Stagach i na BRC jak złoto. Istotny jest dobór pozostałych podzespołów i na to zwróć uwagę, żeby później jeździć tylko na wymianę filtrów. Butla w koło wchodzi duża, więc jest ok . A czy jest sens - musisz przeliczyć na spokojnie. I Stag i BRC jest znane chyba w każdym serwisie LPG i to jest też ich zaleta .

[ Dodano: Pią 14 Paź, 11 15:26 ]
        tomekdwk
        Zamieszczone przez tomekdwk
        Jak Ci się sprawuje ten Stag? Masz włączoną autoadaptację ISA-2 cały czas?
        Pozdrawiam
        Northeusz

Komentarz

• tomekdwk
          Drive
          • 2008
          • 40

Zamieszczone przez Northeusz
          Spokojnie możesz zagazować . 1.8 ładnie się gazują, czy to turbo, czy wolnossaki. Wszystkie wymienione przez Ciebie instalacje są bardzo dobre. Jak dobrze będzie założone i poustawane to będzie śmigał i na Stagach i na BRC jak złoto. Istotny jest dobór pozostałych podzespołów i na to zwróć uwagę, żeby później jeździć tylko na wymianę filtrów. Butla w koło wchodzi duża, więc jest ok . A czy jest sens - musisz przeliczyć na spokojnie. I Stag i BRC jest znane chyba w każdym serwisie LPG i to jest też ich zaleta .

tomekdwk
          Jestem zadowolony - silnik pracuje bardzo dobrze - nie czuje że jadę na gazie.
          ISA2 mam wyłączone, mechanik gdzie zakładałem wyregulował mi instalacje do wskazań z czytnika ODB (pojeździłem z nim pare km) i nie włączał ISA2.

Komentarz

• Northeusz
            RS
            • 2010
            • 1677
            • Octavia I (1U2)
            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Northeusz

tomekdwk
            Jestem zadowolony - silnik pracuje bardzo dobrze - nie czuje że jadę na gazie.
            ISA2 mam wyłączone, mechanik gdzie zakładałem wyregulował mi instalacje do wskazań z czytnika ODB (pojeździłem z nim pare km) i nie włączał ISA2.
            Pytałem, ponieważ w Hondzie Accord znajomego Stag z włączonym ISA-2 pracuje pięknie, jest bardzo zadowolony. Niemniej jednak można poczytać o przypadkach, że ludzie to wyłączają, bo ta autoadaptacja czasami potrafi przedobrzyć sprawę.

[ Dodano: Pią 14 Paź, 11 22:36 ]
            No i oczywiście z usług którego gazownika z okolic Rzeszowa skorzystać proszę o porady??
            W sumie może nie z okolic, ale jakbyś się decydował na BRC, to możesz jechać do głównego serwisu Czakram w Tarnowie. Poza tym na stronie Czakramu są wymienione 4 autoryzowane serwisy z Rzeszowa sieci Czakram. Ale to jeśli chodzi o BRC.
            Pozdrawiam
            Northeusz

Komentarz

• kobyll
              Classic
              • 2010
              • 22

Wystarczy taki zestaw, który jest bardzo dobry:
              - Stag 300 ISA2
              - Listwa MATRIX HD344 + podgrzewacz
              - filtr FL02 Czaja
              - reduktor MAGIC III
              - butla w koło BORMECH 67litrów
              - i najważniejsze na koniec dobry warsztat
              Pozdrawiam Karol

----------------------------------
              Mazda 6 liftback 2.0 MZR-CD seria 136KM/152KM
              Skoda Octavia kombi 2003r. 2.0 AZJ Benzyna + gaz

Komentarz

• gasior110
                Classic
                • 2011
                • 10

Ja mam Octavie I silnik AZJ 2.0 8V i założyłem pełną sekwencję ze sterownikiem STAG4, listwa wtryskowa Valtek 3 ohm, Bormech ok 55l w koło i nie ma żadnego problemu. Pali ok 8l lpg na trasie i 10l lpg na mieście.
                pozdrawiam z Łasku - gasior110

Komentarz

• r2r
                  RS
                  • 2008
                  • 4721
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

marcinp250, ja do silnika który posiadasz, założyłem STAG 300 i do tej pory prawie 200tyś kilometrów na gazie bez problemu. Raz wymieniłem parownik i to wszystko, pozatym sprawy eksploatacyjne (filterki, coroczne przeglądy...takie tam pierdoły). Dobrze wyregulowana instalacja nie powinna spalać więcej niż 11-12 litrów, a w trasie przy ekonomicznej jeździe potrafi zejść do 8 litrów.

Gdyby jeszcze cena gazu cieszyła tak jak 4-5 lat temu... :roll:
                  Artur

Komentarz

• marcinp250
                    Drive
                    • 2009
                    • 63

Przekonuję się do Staga , ewentualnie do BRC,, tylko proszę o poradę gdzie mogę zagazować???, w którym zakładzie naczytałem się różności na temat zakładów i już sam nie wiem komu wierzyć. Zastanawiałem się nad Auto Gaz System (proponują Stag 4, Zavoli), Czakram (BRC Seqent24), Auto gaz Perfect (Stag 300ISA2-reduktor AC-wtryski OMFL), EKSA (STAG 4) różnica w kosztach dochodzi do 500zł ale już wolę zapłacić więcej i mieć oki instalacje.

Komentarz

• tomekdwk
                      Drive
                      • 2008
                      • 40

Przekonuję się do Staga , ewentualnie do BRC,, tylko proszę o poradę gdzie mogę zagazować???
                      Polecam http://www.multiserwis.mielec.pl/ - 'kawałek' za Kolbuszową ... znają się na rzeczy i robią to solidnie ... montaż trwa około 2 dni, instalacja jest porządnie zestrojona ...

Pozdrawiam
                      Tomek

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Czakram jest przedstawicielem BRC, wiec potem ewentualne latwiej z nimi walczyc o naprawe
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• marcinp250
                          Drive
                          • 2009
                          • 63

Insalacja

Odświeżając temat,
                          Instalacje zamontowałem wd podpowiedzi forumowiczów w "Multiserwis Niwiska" zazbrojona jest oki, estetycznie. Na chwilę obecną zrobiłem coś 3,5tyś km, działa ok więc nie mam uwag, cały komplet mam firmy STAG.
                          Dziękuję za porady.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

A wtryski te AC czy jakies lepsze dali
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• fidodido
                              Rider
                              • 2010
                              • 440

podaj konfiguracje instalacji gazowej
                              Auto: Skoda Octavia I
                              Kolor: Srebrny
                              Pojemność: 1,8T 20V
                              Moc: 150KM
                              Typ silnika: AGU
                              Gaz: STAG-4

Komentarz

• marcinp250
                                Drive
                                • 2009
                                • 63

Zestaw

Reduktor AC R01
                                Zawór gazowy VALTEK
                                Zbiornik GZWM 51/630-poj rzeczywista coś około 39,5l (GRODKOWSKIE ZAKŁADY WYROBÓW METALOWYCH)
                                Wielozawór TOMASETTO
                                Obudowa wielozaworu GZWM (GRODKOWSKIE ZAKŁADY WYROBÓW METALOWYCH)
                                Zawór tankowania TOMASETTO
                                Przełącznik/centralka STAG 300 ISA2
                                Układ elektroniczny STAG 300 ISA2

Koszt instalacji z montażem 2500zł +20zł gaz+10złobudowa wskaźnika oleju(bagnetu)
                                Do twojego modelu z tego co pamietam dają wtryski Hany (droższe)
                                Jak dla mnie zestaw oki, czekam na roztopy bo mam do nich jechać na regulację tę po 1tyś km.

Komentarz

• fidodido
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 440

Zestaw

Reduktor AC R01
                                  Zawór gazowy VALTEK
                                  Zbiornik GZWM 51/630-poj rzeczywista coś około 39,5l (GRODKOWSKIE ZAKŁADY WYROBÓW METALOWYCH)
                                  Wielozawór TOMASETTO
                                  Obudowa wielozaworu GZWM (GRODKOWSKIE ZAKŁADY WYROBÓW METALOWYCH)
                                  Zawór tankowania TOMASETTO
                                  Przełącznik/centralka STAG 300 ISA2
                                  Układ elektroniczny STAG 300 ISA2

Koszt instalacji z montażem 2500zł +20zł gaz+10złobudowa wskaźnika oleju(bagnetu)
                                  Do twojego modelu z tego co pamietam dają wtryski Hany (droższe)
                                  Jak dla mnie zestaw oki, czekam na roztopy bo mam do nich jechać na regulację tę po 1tyś km.
                                  mam wtryski VALTEK czerwone i najprawdopodobniej są one za słabe do 150 km.
                                  Auto czasem gaśnie i prywacja obroty. Nie wiem jak to u ciebie będzie chodziło ale dopłaciłbym i zmienił na inne
                                  Auto: Skoda Octavia I
                                  Kolor: Srebrny
                                  Pojemność: 1,8T 20V
                                  Moc: 150KM
                                  Typ silnika: AGU
                                  Gaz: STAG-4

Komentarz

• marcinp250
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 63

Ja mam wtryski AC (STAGA) i jak narazie nie ma z nimi problemów jak coś to będe reklamował,, mam 2 lata gwarancji bez limitu km wiec się przekonam co i jak

Komentarz

Pracuję...